ACTIE ENERGIE

Acties tegen Windturbines in Zuidoost

Op 15 februari 2021 heeft de gemeente een raadsbrief huis aan huis per post verzonden over zoekgebieden

Ook is er een zoekgebied dat Amstel III heet. Een week later blijkt het bij de naam Amstel III helemaal niet te gaan om het bedrijventerrein Amstel III hier 4 kilometer vandaan, maar om het natuurgebied De Hoge Dijk/Reigersbos en omgeving AMC /Holendrecht. Bekend reeds tijdens de verzending van deze bewonersbrief, is dat het oorspronkelijke zoekgebied voor de turbine-industrie, bedrijventerrein Amstel III betreft knooppunt Holendrecht. In de brief van 15 februari staat Amstel lll en omgeving.

Een misleidende weergave want de industrie staat ingetekend in natuurgebied De Hoge Dijk en tegenover ons recreatiemeer. Binnen de overlastcirkel van 1500 meter zullen veel bewoners, instellingen en ondernemingen in Reigersbos en Holendrecht last krijgen van lawaai en slagschaduw. Onderzoek wijst uit dat omwonenden gezondheidsklachten en slaap-, leer-en concentratieproblemen kunnen ontwikkelen

Daarnaast wordt het natuur-en recreatiegebied ernstig bedreigd. Vogels, vleermuizen en insecten zullen massaal het loodje leggen, en dat maakt meteen de dieren op de grond extra kwetsbaar. Voor veel bewoners is dit gebied de belangrijkste enige groene recreatiemogelijkheid. Velen hebben niet de middelen voor een dagje uit of een zomerhuisje in Bakkum. Wij wandelen en zwemmen hier, genieten van zon of juist schaduw en picknicken en spelen hier met onze kinderen.

Deze zware industrie hoort op een industrieterrein of op zee, met bijbehorende wet-en regelgeving rond veiligheid en volksgezondheid. Om deze reden is in Zuidoost is deze poster in een eerdere versie als flyer reeds in alle brievenbussen in Zuidoost verspreid.

Op 25 maart hebben een aantal bewoners uit Zuidoost tijdens de vergadering van de raadscommissie FED ingesproken. Het is belangrijk dat de gemeenteraad weet dat Amsterdammers deze plannen niet steunen. Gezien de ernst van de situatie, is meer actie noodzakelijk.

Op 8 mei heeft een landelijke actie plaatsgevonden in Amsterdam, waarbij symbolisch een petitie met 20.000 handtekeningen is aangeboden aan de burgermeester bij de Stopera. Daarna in optocht gelopen door de stad naar de Dam en naar het Westerpark voor een afsluitende manifestatie,

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*